Opleiden van leraren

Oriënteer je op het vak

Droom je van een baan in het basisonderwijs? Werken in het onderwijs is betekenisvol, afwisselend en geeft veel voldoening. Daarom overwegen veel mensen een overstap te maken.
Maar hoe pak je dat aan?

Het allerbelangrijkste: oriënteer je goed op het vak. Vraag bij de school in de buurt of je een paar dagen mee mag lopen. Spreek ook met leerkrachten uit je kennissen- of vriendenkring.

De opleiding

Afhankelijk van je vooropleiding kun je starten met een regulier of verkort deeltijdtraject. Je combineert dan werken en leren. Heb je een HBO- of WO-opleiding? Ga dan voor deeltijd verkort (2 jaar).
Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je gebruik maken van de zij-instroomregeling.

Kijk voor meer informatie over leraar worden en de zij-instroomregeling op de website van de rijksoverheid. Je kunt hier ook de checklist ‘word leraar’ invullen.

Informeer ook bij Saxion Hogeschool (Deventer, Enschede) of Iselinge Hogeschool (Doetinchem) naar de mogelijkheden.

 

In de regio

In de regio trekken PABO’s en schoolbesturen samen op. Gezamenlijk werken we aan het inrichten van fase 0 (de werving, toeleiding, selectie en assessment). Ook ontwikkelen we  maatwerktrajecten voor het opleiden van nieuwe leerkrachten.
Alles om te zorgen voor kansrijke trajecten voor mensen die in het basisonderwijs willen gaan werken.

Sollicitatie en screening

Oriëntatie achter de rug en goed in beeld welke opleiding je kunt en wilt gaan volgen? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw motivatie!

Stuur je motivatiebrief en CV naar Yvonne Dijkhuizen via e-mail: y.f.w.m.dijkhuizen@saxion.nl
Je ontvangt vervolgens een competentiegerichte vragenlijst.

Daarna word je gescreend door een selectiecommissie. Zij nodigen je eventueel uit voor een gesprek.
Als blijkt dat je voldoet aan de voorwaarden voor het zij-instroomtraject, volgt er ook een assessment.

 

Onderwijsloket.com

Meer weten over werken in het onderwijs?  www.onderwijsloket.com is hét informatiepunt voor werken in het onderwijs. Je vindt er informatie over routes, de verschillende functies en veel praktische informatie.

Een paar tips

(bron: Onderwijsblad, november 2019)

Neem de tijd voor oriëntatie
Loop een paar dagen mee op een school. Praat met leerkrachten uit je kennissen- of vriendenkring. Lees de cao eens door. Je kunt ook deze salarischeck doen om een beeld te krijgen van je toekomstige inkomen.

Kies de route die bij je past
Heb je nog geen relevante vooropleiding en praktijkervaring? Dan is een deeltijdopleiding waarschijnlijk het meest geschikt. Heb je wel theoretische voorkennis en al met kinderen of jongeren gewerkt? Dan past de gesubsidieerde zij-instroomroute misschien bij jou.

Direct voor de klas? Alleen als het privé ook kan!
Het vak leren, terwijl je ook al lesgeeft is pittig! Zie ook het artikel ‘Zij-instromen is niet voor watjes’. Doe het niet als een zwangerschapswens hebt of er andere grote live-events op stapel staan. En licht je omgeving in. Je zult komende tijd weinig tijd hebben voor familie of vrienden.

Check of de begeleiding is geregeld
Ga niet meteen voor de klas op scholen met veel onervaren of tijdelijke leerkrachten. De kans is groot dat dan niemand jou goed kan begeleiden en ondersteunen. Zet zwart op wit wie je begeleidt en waarvoor. Het beste is een mentor voor je dagelijkse vragen en een coach voor het meer diepgaande leren.

 

 

Welke opleiding moet ik doen?

De opleiding hangt af van je vooropleiding. Bovendien verschilt het aanbod van de scholen. Informeer bij de PABO’s welke mogelijkheden er zijn en onderzoek zelf wat voor jou de beste opleidingsplek is.

Je kunt terecht bij onze vaste partners in de regio: Saxion Hogeschool en Iselinge Hogeschool. We werken ook samen met de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen en Hogeschool Windesheim in Zwolle. 

Ik heb een mbo-opleiding, kan ik leraar worden?

Met een mbo-diploma 3 of 4 kun je een lesbevoegdheid halen in 4 jaar. Dit kan zowel in voltijd als in deeltijd.
Of kies voor de opleiding onderwijsassistent (2 jarige mbo 4) of leraarondersteuner (2-jarige hbo opleiding).

Moet ik zelf een school zoeken?

Als je start met je opleiding, kijken we samen met jou bij welk bestuur je aan het werk gaat.

Wie betaalt de opleiding?

Als je aan de voorwaarden van het zij-instroomtraject voldoet, is er subsidie beschikbaar.

Daarnaast zijn we in de regio met elkaar in overleg over de mogelijkheden. Denk aan de combinatie van de opleiding en een betaalde werkplek op een school.

Wat ga ik verdienen?

Doe hier de salarischeck om een beeld te krijgen van je toekomstige inkomen.

HEB JE VRAGEN?

Als je vanuit een andere sector wilt overstappen naar een baan in het onderwijs, heb je verschillende mogelijkheden om een bevoegdheid te halen. Wij raden je aan je goed te oriënteren op het vak en de opleidingsmogelijkheden.

Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met Yvonne Dijkhuizen via telefoon 06 57 77 33 71